‘Maafkan ibu tak mengaku kau anak pada awalnya’

Muhammad Syafi Firdaus dan Suraya Jumali (Ibu).

Siapa sangka, siapa menduga anak yang ditunggu-tunggu kelahirannya hadir dalam keadaan luar biasa.

Pastinya kecacatan tidak disangka pada bayi istimewa yang dilahirkan sedikit sebanyak menyentuh perasaan ibu.

Namun bagi pasangan Suraya Jumali dan suaminya Muhamad Hafeez Kamaruzaman kehadiran anak keduanya, Muhammad Syafi Firdaus Muhamad Hafiz dilahirkan dengan Sindrom Apert bukanlah sesuatu yang mudah untuk dilalui.

“Hidup ini ujian, ujian ini kita langsung tak jangka, kita jumpa ramai kawan, tukar fikiran, tukar cerita, tukar kesedihan, kita cuba hadirkan kegembiraan, bertukar doa, semoga mereka sihat, anak-anak sihat.

“Anak syurga anak pilihan tuhan, anak syurga itu juga asbab kita dekat dengan tuhan,” katanya kepada FMT.

Pasangan ini pada mulanya tidak dapat menerima hakikat namun sentiasa memujuk hati bahawa mereka adalah insan terpilih memiliki anak istimewa.

Suraya menceritakan yang beliau pada mulanya tidak dapat menerima hakikat dengan kecacatan dialami Syafi Firdaus.
Firdaus menjalani pembedahan bulan lalu di bahagian tengkorak bagi memberi ruang pernafasan yang lebih selesa.

Namun pasti jauh di sudut hati mereka tetap sayu melihat zuriat sendiri mengalami sindrom yang nisbahnya satu daripada 160,000 bayi menghidapinya.

Melihat kepada fizikal Syafi Firdaus, kepalanya bersaiz besar kerana sendi tengkorak bercantum terlalu awal mengakibatkan ruang dalam kepala menjadi sempit,malah jari tangan dan kaki turut bercantum.

Keadaan bayi itu pada awalnya dirahsiakan daripada Suraya selama 3 hari selepas melahirkannya secara pembedahan.

“Saya tanya suami mana anak? Sihat ke? Muka macam siapa? Tapi suami terus diam.

Suraya menjelaskan kini adalah tanggungjawabnya untuk berhadapan dengan umum dan memberitahu tentang istimewanya kanak-kanak Sindrom Apert.

“Bila doktor datang, dia cakap anak puan sihat tapi suspek ada sindrom, saya tanya anak saya down syndrome ke? Doktor kata bukan, puan rehat dulu, esok dah sihat puan naik wheelchair pergi tengok ke Unit Rawatan Rapi Kanak-Kanak (NICU.)”

Ketika itu Suraya hanya menyalahkan suaminya kerana tidak berterus terang, namun berdebar menunggu saat untuk bertemu dengan anaknya.

“Bila sampai di NICU, saya terus cakap sorry mama tinggal 3 hari tak pegang adik, tak susukan adik..mungkin dia rasa naluri kita, dia mula bergerak, bedung dia terbuka.

“Tiba-tiba saya nampak kaki dia, saya terus terduduk. Abang ni betul ke anak kita? Ke tersalah bagi anak kita? Bila saya tengok tangan, saya tanya lagi, abang kenapa tangan anak kita macam ni?

“Tu bukan anak saya, anak saya tak macam ni, sehinggakan ada 1 doktor cina kata puan ini anak puan, dia Apert Syndrome, sangat jarang berlaku dekat Malaysia, puan kena banyak bersabar dan ulang alik hospital dan tempuh banyak operation, doktor itu turut menangis bersama saya,” katanya sambil menitis airmata tidak dapat menahan sebak mengenangkan perasaan pertama kali melihat anaknya.

Suraya yang menceritakan pengalaman itu sambil mengusap air mata berkata apa yang dialaminya adalah tidak adil sehingga diberi dugaan seperti ini.

Kesemua jari Syafi Firdaus bercantum, tiada sendi namun mempunyai tulang pada kesemua jari tersebut.

“Rasa tak nak keluar hospital, tak nak jumpa orang, tak nak tunjuk anak kita kat public sebab malu, sebab tak nak orang gelakkan dia, anggap dia muka pelik, kelainan berbeza.

“Saya cakap dengan suami, kan best kalau tak keluar hospital, orang lain nak discharge tapi kita willing nak duduk di hospital. Namun sebaik sampai di rumah meskipun semua menangis tapi saya bersyukur ada keluarga yang support kita.”

Kesedihan tidak terhenti di situ, Suraya terpaksa meninggalkan Syafi Firdaus dalam keadaan pantang dan dikuarantin di hospital selama dua minggu akibat jangkitan MRSA dimana kuman tersebut susah untuk dihapuskan melalui antibiotik.

“Selepas saya lihat ada darah yang keluar di bahagian operation, saya pergi ke hospital dan didapati saya terkena jangkitan kuman MRSA.

“Saya mula dikuarantin dalam bilik 26, tiada tingkap, ditutup gelap. Dikuarantin seperti banduan, betul-betul menjatuhkan semangat saya.”

Suraya mula berfikiran negatif dan mempertikaikan kenapa dia diuji sehingga ke tahap itu.

Namun kerana anak syurga itu, Suraya yang berkhidmat sebagai guru di Bangi berkata beliau perlu menguatkan semangat untuk memberitahu kepada masyarakat tentang penjagaan khusus kepada kanak-kanak istimewa seperti ini.

“Siapa di tempat saya pasti akan mempunyai perasaan seperti ini, tapi pada saya kerana anak istimewa inilah yang mengajar erti kekuatan hidup, saya tak akan berhenti bercerita pada dunia yang perlunya kasih sayang kita ini kepada kanak-kanak istimewa supaya mereka tidak rasa tersisih daripada masyarakat.

“Bukan kepada anak saya sahaja, tetapi juga kepada kanak-kanak istimewa atau yang turut mengalami Sindrom Apert juga,” jelasnya.

Kali ini adalah Ramadan kedua buatnya dan Suraya berkata ia adalah bulan keberkatan yang lebih tenang buatnya berbanding sebelum ini.

“Ramadan tahun lalu Firdaus kecil lagi, saya pun baru habis pantang, ayah terpaksa tak kerja, mama terpaksa tak kerja, kadang kala baby tak sihat sikit, baby mudah kena selsema, salah bawa tempat, boleh terkena jangkitan.

“Tahun ini kita rasa seronok, Firdaus semakin membesar, di bawah jagaan nenek, ayah dan mama, kita seronok dia dah lalui 2 tahun yang mencabar, penuh suka duka. Bermula bulan lepas Firdaus dah buat pembedahan untuk pisahkan jari, baru ini juga buat pembedahan untuk strukturkan kembali kepala, jadi pada saya itu adalah perkara yang telah selamat ditempuh.

“Tapi jangan risau, mama tak akan tinggalkan Syafi Firdaus sebab ini anak syurga mama,” jelasnya sambil memeluk erat anak istimewa itu.

Anda ada berita menarik untuk dikongsi? Sila email ke [email protected]